Classificaties & Normen Fabrikanten ... Hoe vindt u uw weg?

specificaties van autofabrikanten:

  • VW 500-01 : voldoet aan de specifieke eisen van de VAG-groepspecificaties voor TDI's met directe injectie en pompverstuivers.
  • MB 229.1 BMW : voldoet aan de eisen van classificatie 229.1 van de fabrikant Mercedes-Benz waarmee BMW geassocieerd.

Franse fabrikanten hebben geen eigen standaard, ze hebben vaak een samenwerkingsovereenkomst met een oliemaatschappij, zoals Renault met Elf of Citroën met Total .

De verschillende normen en classificaties

De specificatie van oliën voor benzinemotoren en voor dieselmotoren is in wezen een marketingargument. In werkelijkheid zijn ze geschikt voor elk type motor op enkele uitzonderingen na. We raden echter aan om de viscositeit van de olie en de door de fabrikant vereiste normen en specificaties te controleren en te respecteren.

Het beschermingsniveau voor benzine- of dieselmotoren wordt precies weergegeven in de ACEA- of API- classificatienotitie (S X /C X , Benzine/Diesel, waarbij X de notitie is).

ACEA (Vereniging van Europese autofabrikanten)

  • A voor benzinemotoren;
  • B voor dieselmotoren voor passagiers;
  • C voor lichte voertuigen met katalysator en roetfilter ;
  • E voor dieselmotoren van bedrijfswagens en vrachtwagens .

Elke specificatiegroep omvat verschillende prestatieniveaus aangegeven met een nummer (1, 2, 3, 4, 5, enz.). Een olie die bijvoorbeeld voldoet aan de A4/B4-specificatie is geschikt voor een high-performance benzinemotor of een turbodiesel.

API (American Petroleum Institute)

Op basis van motortests verdeelt deze tweeletterclassificatie motoroliën op basis van hun kwaliteiten en prestaties. De eerste letter geeft het toepassingsgebied aan (S voor benzinemotoren en C voor dieselmotoren) en de tweede letter geeft de kwaliteit aan.

Hoe verder de letter in het alfabet staat, hoe hoger het cijfer. Nieuwe klassen worden toegevoegd wanneer nieuwe eisen van fabrikanten verschijnen.

SAE (Society of Automobile Engineers)

Het was de SAE die de codificatie van viscositeiten heeft opgezet zoals wij die kennen.

Nieuw account registreren

Cookie toestemming