Wat is de rol van olie in een motor?

De belangrijkste functie van olie is het verminderen van motorslijtage door de weerstand als gevolg van wrijving tussen bewegende delen te verminderen. De olie creëert een "beschermende film" tussen de bewegende oppervlakken en beperkt daardoor slijtage, de belangrijkste factor bij motorslijtage.

Ook zorgt de perfecte circulatie van de olie in de motor voor een betere koeling . De olie speelt daarom een belangrijke rol bij het koelen van de motor door de warmte af te voeren. Het voorkomt ook corrosie en behoudt de waterdichtheid.

Naast het verminderen van slijtage aan onderdelen , voorkomt de juiste olie de vorming van vuil en de agglomeratie van afzettingen door ze in suspensie te houden. Inderdaad, de metaaldeeltjes die door wrijving worden geproduceerd, zijn een bron van slijtage. Sommige worden gefilterd en dus tegengehouden door het oliefilter en andere bezinken in de vorm van slib in het oliecarter.

Olie smeert motoronderdelen , reinigt, beperkt corrosie, sluit af en voert warmte af, zodat onderdelen binnen de nominale bedrijfstoleranties blijven. Samengevat zorgt de olie voor de goede werking van de motor , voor betrouwbaarheid en prestaties, maar ook voor brandstofbesparing.

Nieuw account registreren

Cookie toestemming